Online geld verdienen met schrijven

Ik verdien het meeste geld dat ik online verdien of op mijn eigen sites (via adsense) of op Squidoo, een internationale site waar de inkomsten die je maakt gedeeld worden. Nu ben ik voor dit artikel de Nederlandse markt eens gaan bekijken en er blijken diverse sites te zijn waar je met adsense inkomsten (tussen 50% en 75%) beloond wordt voor je moeite. Geen ervan helpt je echter om met affiliate inkomsten geld te verdienen. Wat Hubpages en Squidoo internationaal doen, doet niemand in Nederland. Leerwiki.nl komt nog het meeste in de buurt. De naam is overigens misleidend: het gaat niet om een wiki site. Iedereen is alleen voor zijn eigen artikel verantwoordelijk.

[2015 update] Dit artikel is in 2010 geschreven toen mijn online inkomsten in de lift zaten. De top was 2013. De concurrentie is al die tijd toegenomen – o.a. met lage kwaliteit content – en dat heeft ertoe geleid dat Google haar algoritmen drastisch heeft veranderd. Daarna is Squidoo ermee opgehouden. Ik verdien nog steeds online, maar het is niet meer wat het was. Het aantal Engelstalige sites dat volgens dit model werkt is sterk afgenomen. Hubpages heeft een ondoorzichtig redactioneel beleid waar je er zonder waarschuwing uit gegooid kan worden. [/update 2015]

Maar goed, eerst wat terminologie:

Adsense

Google adsense is de makkelijkste manier om online geld te verdienen. Jij zorgt voor de content, Google zorgt voor de adverteerders. Hoe meer bezoekers er op je artikel afkomen, hoe meer je verdient. Dure onderwerpen (gezondheid, sieraden etc.) verdienen meer dan goedkope.

Affiliate inkomsten

Bij een affiliate netwerk zit je dichter op de centen. Waar adverteerders je betalen voor de reclame, betalen affiliate netwerken je voor de verkoop. Dus hoe beter je een product neer zet, hoe meer je er verkoopt en hoe meer je verdient. Nederlandse voorbeelden zijn de netwerken van bol.com en wehkamp, maar ook tradetracker, M4N en Zanox.

Nu is het opzetten van een eigen site waar je bezoekers krijgt en dus inkomsten maakt weliswaar niet al te duur als je zelf WordPress weet te installeren, maar het is toch makkelijker om eerst eens te kijken of je eigenlijk wel geschikt bent voor het vak.

Dit kun je doen op online platformen waar je artikelen kunt schrijven. Zoals ik al zei: ze zullen je niet helpen met het leren van het maken van affiliate sales, want de meeste laten het niet eens toe als je een product review doet. Daarmee laten ze een hele markt liggen, maar goed, dat is hun probleem.

De enige die je wel product recensies laat schrijven is Ciao Shopping van Bing (Microsoft),  maar daar verdien je maximaal 5 euro per artikel. Ik kan je wel vertellen: dat is afzetterij. Ik haal op dit moment tot $50,- per maand op sommige van mijn online product pagina’s. Veel eerlijker zou zijn als ze je gewoon 50% zouden geven van wat zij verdienen door mensen naar online winkels door te sturen.

Voordelen van online platformen om te schrijven

Het grote voordeel van de plaatsen waar je online artikelen kunt schrijven is dat je de basis van het online publishing vak kunt leren. Je oefent je schrijfstijl, je grammatica en je spelling en ondertussen leer je over zoekmachines en wat werkt.

Een ander voordeel is dat je je niet tot een niche hoeft te beperken: je kunt schrijven over alles wat je interesseert. Als je dat goed doet, kun je geld verdienen met heel verschillende hobby’s en interesses.

Nadelen van online platformen om te schrijven en geld te verdienen

Het grootste nadeel is dat je afhankelijk bent van het succes van het platform waar je voor schrijft. In Nederland zijn er wel 5 platformen waar je voor kunt schrijven, en dat op een markt van 16 miljoen mensen. De kans dat al die platformen over 5 jaar nog bestaan lijkt me niet zo groot.

Een ander nadeel is dat je niet je eigen online reputatie aan het opbouwen bent in een niche. Als jij de grote expert wil worden op het gebied van hondenverzorging, ik noem maar wat, raad ik je toch aan om een site te (laten) bouwen. Met artikelen op een artikel website kom je er niet.

Online platformen waar je Nederlands kunt schrijven

Squidoo

Laat ik beginnen met het platform waar ik zelf uitgebreide ervaring mee heb: Squidoo. Daar kun je rustig een Nederlandstalige pagina  neer zetten. Sterker nog, 3 van mijn meest succesvolle pagina’s op dat platform zijn Nederlandstalig. Dit is de meest populaire op dit moment: Wijze Gezegden.

Voordeel van deze site: je kunt er tot 9 links naar je eigen site op plaatsen, per artikel. Dat is de reden dat ik er ooit mee begonnen ben: om mijn eigen site wat goede links te geven.

Artikeltjes.com

Update 2016. Een lezeres schrijft:

Artikeltjes is zo te zien al lang niet meer actief, hoor. Heb daar zelf ook heel wat artikelen voor geschreven, maar ze doen er al heel lang niets meer mee, dus je inkomsten zijn nul komma nul. Sinds vandaag ben ik erachter dat de artikelen ook niet meer te lezen zijn, heel vreemd. Houden ons ook helemaal niet op de hoogte en als je mailt, dan krijg je gewoon geen antwoord. Een heel onbehoorlijke gang van zaken. Wilde dat toch even aan u kwijt omdat u het in uw artikel ook over Artikeltjes heeft!

Ze krijgen geen link van me, want ze vinden het niet goed dat je vanuit je artikel naar andere sites linkt – ‘autoriteit sites’ uitgezonderd. Tja, zo krijgen ze mij niet aan boord. En laten we wel wezen: als ik bij Squidoo $1000,- in een maand verdien, verdient Squidoo ook zoiets aan mij. Dat is het leuke van revenu sharing.

Dit is niet de enige manier waarop ze zichzelf in de vingers snijden. Ze vinden het ook niet goed dat je over producten schrijft, terwijl dat  – zelfs als je ALLEEN adsense gebruikt om geld te verdienen – relatief veel oplevert.

Voordeel van deze site is wel dat ze je wel 75% van de adsense inkomsten geven. Daarmee zitten ze ruim boven wat in deze markt normaal is. Dus wie vooral informatieve artikelen wil schrijven kan hier heel goed beginnen. Maar ja, mocht je besluiten toch je eigen site op te zetten, dan kun je deze site niet gebruiken om daar reclame voor te maken. Je zit vast aan dit platform.

Infonu.nl

Tja, nog een site die geen link van me krijgt: in dit geval omdat het onduidelijk is wat de voorwaarden voor gebruik zijn. Kun je uitlinken naar wat je maar wil? Hoeveel woorden moet een artikel minsten bevatten? Ik vind de opzet wat professioneler: onderin komen links naar verwante artikelen bijvoorbeeld. Dat is goed voor alle artikelen, want ook links binnen een site helpen een artikel in de zoekmachines.

De artikelen die ik bekeken heb hadden alleen links naar pagina’s binnen de site. Een uitzondering had links naar sites die je als autoriteitssites zou kunnen omschrijven.

Ik zie tabellen, kopjes, alleen geen plaatjes. Al met al blijkbaar een redelijk professionele site. Ze geven 50% van de adsense inkomsten.

Todio.nl

Deze site lijkt op infonu.nl in de zin dat er links naar verwante artikelen bij elk artikel staan. De manier waarop is wel een beetje vreemd: bij een artikel kon ik de titel van een van die verwante artikelen niet zien.

Ook hier weer: onduidelijk of je mag linken, maar auteurs linken over het geheel genomen alleen binnen de site.

Origineel is dat hier meertaligheid wordt aangeboden. Je kunt artikelen vertalen of laten vertalen, en dan worden de adsense inkomsten verdeeld tussen de oorspronkelijke auteur en de vertaler. De adsense berekeningen worden hier natuurlijk ingewikkelder van, ze schrijven dat tussen de 50% en de 75% naar gebruikers gaat. De rest gaat naar de site zelf.

Infoyo.nl

Tja- alle gekheid op een stokje: je moet je inschrijven om te kunnen lezen! En geen voorwaarden te bekennen, laat staan dat ze op de belangrijkste vragen antwoord geven.

Alleinformatie.nl

Tja – het laatste artikel is in januari 2010 geschreven. Dan weet je het wel. Maar, recente artikelen bekijkend, je kunt wel linken naar informatie buiten de site. Betrouwbaar of niet.

Leerwiki.nl

Ook hier valt op dat de eigenaren geen echte schrijvers zijn. De tekst van de voorwaarden leest alsof een stel techneuten een tekst online hebben gezet zonder er een redacteur naar te laten kijken. Tja, klein land dat Nederland.

MAAR, hier wel informatie waar je als online publisher wat aan hebt. Adsense inkomsten worden gedeeld en je bent vrij om zelf affiliate links te gebruiken om geld met verkopen of impressies te verdienen. Kijkend naar een aantal artikelen is het enige nadeel van de site dat kwaliteitscontrole blijkbaar niet zover gaat dat links ook daadwerkelijk bij de inhoud hoeven te passen. Toch is het al met al de enige Nederlandstalige site die ik aan kan raden.

Voordelen:

 • Je kunt links maken naar wat je maar wil.
 • De indeling is zoekmachine vriendelijk, zodat je een redelijke kans hebt dat je artikel gevonden wordt. Dit komt doordat artikelen linken naar ALLE artikelen in die categorie. Dat kan op den duur lastig worden. Gaan ze dan verdere subcategorieën maken? Laten we het hopen.

Nadelen:

Mijn voornaamste zorg is de kwaliteitscontrole. Ik heb niets gezien dat de toets der kritiek niet kan doorstaan, dus waarschijnlijk hebben ze wel iets van een filter in het systeem. Ik kan alleen niet nagaan hoe. Internationaal worden meestal de gebruikers hiervoor ingezet, dat is hier in elk geval niet zo.

Al met al is Leerwiki de enige Nederlandse site die ik aan zou raden. Ik overweeg zelfs mee te gaan doen.

9 gedachten over “Online geld verdienen met schrijven”

 1. Beste Katinka,

  Leuk dat je over al deze platforms schrijft. Het doet mij echter zeer Todio in het rijtje te zien staan alsof het één van de anderen is.

  Todio is zeer uniek in die zin dat ook inkomen uit het buitenland verworven wordt. Daarnaast kan bij ons zowel promotioneel als creatief geschreven worden, nog zo’n uniek punt. Onze keuringen zijn streng maar rechtvaardig, uitgevoerd door bekwame mensen, zoals professioneel schrijvers. Wederom een groot verschil met andere platforms.

  Daarnaast komt er een bijzondere uitbreiding aan, maar daar laat ik jullie graag nog even op wachten. Het is fantastisch dat je duidelijkheid probeert te scheppen bij lezers, echter, als beheerder van één van die sites zou ik graag zien dat Todio meer tot zijn recht komt.

  Ik nodig je graag uit om de gang van zaken bij Todio eens te komen bekijken. Wij zijn er volledig voor onze leden, en hebben onze oren gespitst als het om verbetering gaat. Laat jezelf horen!

  Hartelijk dank,

  David Schaap

  1. Tja – als jullie zorgen dat de site duidelijker wordt, dan kan ik dit review altijd aan passen. Ook je reactie hier beantwoord niet echt mijn vragen. Ik vind het prima dat jullie voor kwaliteit staan, maar dat is voor de schrijver niet echt het primaire punt. Ik bedoel: hoe zit het met integratie in het web bij Todio??

 2. Hallo Katinka, hartelijk dank voor je reactie.

  Integratie in het web? Daarmee bedoel je de vindbaarheid van teksten op het internet neem ik aan?
  Onze leden ontvangen dagelijks bezoekers uit zoekmachines zoals Google, en hoeven daar helemaal niets voor te doen. Een kanttekening hierbij is dat wanneer zij hun artikelen actief promoten, dit een boost geeft.

  Wanneer een schrijver een tekst bij ons publiceert, wordt zo’n tekst vaak vertaald naar het Engels, Duits of Frans (meer talen zijn onderweg). Zijn of haar tekst is dan zowel in Nederland, als in één of meerdere van die landen te vinden. Zo ontvangt de schrijver, gezamenlijk met de vertaler, inkomsten vanuit het buitenland. Wederom komen de bezoekers daar via zoekmachines zoals Google op de publicaties.

  Overigens is het bij ons ook mogelijk om enkel in het buitenland te publiceren. Wanneer iemand bijvoorbeeld al een tekst in Nederland heeft gepubliceerd (wellicht op een soortgelijke website), dan is het mogelijk om die tekst te laten vertalen naar het Engels, Duits en/of Frans. Die keuze vrijheid heeft een schrijver. Dit geeft de mogelijkheid om met reeds geschreven teksten toch extra bij te verdienen in het buitenland.

  Ik hoop dat dit wat duidelijkheid schept. Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik die graag.

  Met vriendelijke groet,

  David Schaap

  1. Dankjewel voor je toelichting. Geen link limieten?

   Uit oogpunt van transparantie zou het fijn zijn als die todioguide voor iedereen te zien was – dan kunnen mensen zien waar ze aan beginnen.

 3. Hallo Katinka,

  Je hebt een leuke website! Je hebt een leuke manier van schrijven vind ik. Zelf ben ik actief op LeerWiki.nl. Je schrijft in je artikel dat hier geen kwaliteitscontrole is, maar die is er wel degelijk! Elk artikel dat je schrijft word gecontroleerd door een Moderator van de site. Er wordt onder andere gelet op Copyright, Taalkundigheid en het minimum van 500 woorden.

  Een aantal van de beste schrijvers haalt rond de 600 per maand binnen via Adsense. Zelf zit ik op zo’n 50 euro per maand. Affiliatie is ook mogelijk. Dit doe ik zelf bijvoorbeeld met dit artikel:
  http://www.leerwiki.nl/Overzicht_van_de_beste_films_ooit_gemaakt
  Hiermee haal ik zo’n 250 unieke bezoekers per dag op Leerwiki, en zo’n 200 clicks per dag op bol.com. De links naar bol.com heb ik er nu drie dagen op staan en toch al leuk even 4 euro binnengehaald 🙂 Nou ja, misschien is het inderdaad wel leuk voor je om eens een paar artikelen te schrijven voor LeerWiki en te kijken hoe het gaat!

  Groeten,

  Esen

  P.s. Als je mijn link als ‘spam’ ziet, mag je hem gerust verwijderen!

 4. Hallo Katinka,

  Mooie post, ik ben dan ook meteen begonnen bij squidoo (en heb me ook aangemeld bij het nederlanse squidoo front ;-)). Toch vroeg ik me nog iets af waarvan ik hoop dat jij de antwoorden heb.

  Bij één van deze artikel submitters (even geen idee welke, volgens mij artikeltjes) moest ik enkel mijn adsense pub ID invoeren. Is dit veilig? En hoe weet ik dan wat er binnenkomt via artikeltjes.com? Ik wilde graag bepaalde dingen in een channel gooien zodat ik alles kon monitoren.

  Andere vraag: van al deze artikel submitters noem je de voor en nadelen maar niet welke je zelf gebruikt, of gebruik je ze allemaal?

  Nog één vraag (sorry ;-)): Als je een artikel submit op squidoo, submit je dan diezelfde ook op andere kanalen? of maak je daar nieuwe content voor?

  Alvast bedankt! =)

  1. Het invoeren van je eigen adsense account id is zeker veilig in de zin dat het artikeltjes.nl geen toegang geeft tot jou account informatie. Je krijgt gewoon betaald voor (meestal) 50% van de impressies en kliks.

   Ik raad mensen altijd aan om zich pas aan te melden bij adsense als ze, over alle sites waar ze het gaan gebruiken, meer dan 100 bezoekers per dag hebben: dit om te voorkomen dat je account geband wordt, alleen omdat jij, of je kinderen, per ongeluk op je eigen advertenties geklikt heeft.

   Wie zijn adsense account kwijt raakt, krijgt het namelijk NOOIT meer terug!

   Je kunt artikeltjes.nl gewoon een eigen adsense kanaal geven. Maak er een URL kanaal van, dan worden alle artikeltjes vanzelf op een hoop gegooid. Meer kun je het niet fine tunen, vermoed ik, tenzij artikeltjes.nl dat zelf makkelijk maakt. Als je kunt koppelen met google analytics raad ik dat zeker aan: dat geeft veel specifiekere informatie over het type bezoekers dat je krijgt, welke pagina’s populair zijn enzovoorts.

   Wat de sites hierboven betreft: ik heb ze beoordeeld op grond van hun SEO mogelijkheden en publiek toegankelijke informatie. Ik heb ze niet uitgeprobeerd en schrijf dus niet voor deze sites. Ik schrijf voor Squidoo, Hubpages en mijn eigen sites.

   Ik raad absoluut af om het zelfde artikel meerdere malen te submitten. Op dit moment is het duplicate content filter van squidoo beperkt tot de inleiding, maar je overtreedt hun TOS als je de rest copieert, ook al is het je eigen werk. Ook is het voor Google handiger als je voor elke site opnieuw iets schrijft. Ik ga er vanuit dat Squidoo op den duur strenger wordt met het filteren op duplicate content.
   Voor mij is het een voorwaarde bij het kiezen van een nieuwe site om voor te schrijven dat ze filteren op duplicate content – dus op de originaliteit van artikelen die geschreven worden.

 5. Heel goed werk, Katinka!

  Je post heeft een jaar na verschijning nog niets aan informatief gehalte verloren. En helaas zijn in die tijd de Nederlandse online platformen nauwelijks transparanter geworden waar het hun handel en wandel betreft. Jammer eigenlijk, dat er nog niemand is opgestaan die op heldere, eerlijke wijze zo’n platform biedt.

  Beste groet,
  MaMi

Reacties zijn gesloten.