Waarom is wordpress langzaam?

Er zijn een aantal redenen waarom een WordPress installatie langzaam kan zijn.

 1. Je hebt erg veel plugins geïnstalleerd. Elke plugin voegt code toe, en sommige plugins zijn niet geoptimaliseerd op snelheid. Disable je plugins allemaal, en activeer  ze een voor een om er achter te komen welke je site langzaam maakt. Het vinden van een alternatieve plugin met ongeveer de zelfde functionaliteit kan helpen.
 2. Je gebruikt veel plaatjes en video. Hoe leuk ook voor je lezers, dit kan je site langzamer maken. Ik gebruik in elk geval Smushit: een plugin die plaatjes, zonder verlies van kwaliteit, zo klein mogelijk maakt. Ook dit maakt de site sneller.
 3. Tja, zo gaat dat met een Content Management System (CMS). Een CMS is bijna per definitie langzamer dan een pure HTML/CSS site die op de zelfde server staat. Je kunt er wel wat aan doen. In combinatie met Smushit raad ik W3 Total Cache van Frederick Townes aan om je site te cachen. Dat zorgt er voor dat de browser niet bij elke nieuwe bezoeker naar de database hoeft. En dat scheelt in snelheid. De plugin is zo slim om op grond van jou server instellingen uit te rekenen wat waarschijnlijk de beste instellingen zijn. Je hoeft dus niet heel technisch bezig om je WordPress site sneller te maken. Wel moet je goed (Engels) kunnen lezen om alle gele waarschuwingen weg te krijgen en de instructies te volgen. De interface is niet helemaal intuïtief, maar uiteindelijk wel te doen.

2 gedachten over “Waarom is wordpress langzaam?”

 1. Dag Katinka,
  Ik kwam op je site terecht via een zoekopdracht naar langzame WP websites.
  Net als jij ben ik ook helemaal gecharmeerd van WP. Mijn site is echter steeds langzamer aan het worden lijkt het wel, ondanks W3TC en regelmatige db optimalisatie. Ik ben benieuwd waar jij je site gehost hebt, wil je me dat laten weten?
  Dank en groet,
  Ronald

  1. Tja, ik ben niet zo blij met mijn host, eerlijk gezegd. Ik kan hem niemand aanraden. Als ik je zo hoor heb je nog niet gekeken naar je theme, je plugins (zijn ze wel allemaal nodig) en je plaatjes.

Reacties zijn gesloten.