Verschillende Soorten WordPress Websites

WordPress is een heel populair CMS (Content Management System) voor grote en kleine websites geworden. Het is niet meer alleen geschikt voor blogs. Zo kun je er ook een webshop op draaien, bijvoorbeeld, of een forum.

Als je zelf een WordPress site wilt, zijn er twee globale opties:

WordPress via WordPress.com

Over deze optie heb ik eerder een heel bericht geschreven. Dit is een goedkope oplossing, maar ook een beperkte. Er is een beperkte mogelijkheid tot het kiezen van thema’s (hoe de site er uit ziet) en functionaliteit. De thema’s kunnen weliswaar tot op zekere hoogte aangepast worden, maar een ontwerper kan nooit precies doen wat ze wil.

Op WordPress.com kun je niet een webshop of forum inrichten: je bent altijd beperkt tot een website die bestaat uit pagina’s en berichten.

Nadelen: Beperkte functionaliteit en ontwerp mogelijkheden.

Voordelen: Onderhoud is helemaal geregeld. Goedkoop.

Kosten: 0 tot 500 euro opstartkosten. Hosting: 0 tot 80 euro per jaar.

WordPress op je eigen host

Als je iets meer geld over hebt, en je webdesigner de vrijheid wil geven om echt iets unieks neer te zetten, dan zul je WordPress op een webhost moeten (laten) installeren. Dit is de optie waar je voor zult kiezen als je al een website hebt, want dan heb je al een host. Het is ook de optie voor mensen die nu of in de toekomst een webshop of forum in hun WordPress site willen integreren.

Ook wat zoekmachine optimalisatie betreft is dit net een wat betere oplossing, hoewel de verschillen niet groot zijn. Het hangt altijd van je webdesigner af in hoeverre die mogelijkheden ook gebruikt worden.

Nadelen: Duurder

Voordelen: Flexibiliteit in zowel ontwerp als functionaliteit, voor nu en de toekomst

Dit biedt de volgende mogelijkheden:

  • Webshop
  • Nieuwsbrief ingebouwd
  • Ontwerp helemaal afgestemd op uw type content en marketing boodschap – magazine layout, portfolio etc. Van kunstzinnig tot zakelijk, van elegant tot brutaal.

Kosten: tussen 500 en 20.000 euro, afhankelijk van de grootte van de site en de functionaliteit.