SEO en snelheidsoptimalisatie van je WordPress site

Roy Huiskes en Frederick Townes. Vervolg Wordcamp 2010.

De tweede sessie van de ‘mindz’ serie. Het vorige uur heeft Remkes de Vries ons geleerd hoe theme frameworks werken, waarom Thesis geen framework is, en waarom hij Genesis gebruikt. Het klinkt als het ideale framework voor developers, maar je moet wel willen coderen. (Vandaar dat ik Thesis aan raadt: weliswaar technisch gesproken geen framework, maar wel met alle mogelijkheden van een framework en toch heel toegankelijk voor mensen die alleen coderen als het echt moet)

Roy Huiskes praat snel. We moeten vooral niet alles willen opschrijven.

WordPress is heel behoorlijk om mee te beginnen.

SEO: keyword research is the essence, not up to wordpress. With WordPress you get the basics automatically.

Internal linking wordt makkelijker, maar heel belangrijk.

 • keywords: what are you relevant for
 • use pages for ranking instead of posts.
 • Internal linking
 • On page stuff ( ‘the art of SEO’)

Bad internal link structure: old blog posts loose traction. Daarom wil hij dat je posts omzet in pagina’s: dan komt het goed in de juiste interne structuur terecht. In plaats van dat de link steeds verder in de geschiedenis verdwijnt. En als je daar dan die inhoud hebt, zorg dat die pagina geupdate wordt: relevant blijft. Redirect the post to the page.

Lange lijst met plugins die hij vaak gebruikt. Zie slides op WordCamp site (staan er nog niet op)

SEO smart links: helpt je linken naar je belangrijkste posts en pages. Zorg wel dat je een caching plugin gebruikt omdat deze plugin je site heel langzaam kan maken.

WordPress SEO: nog in Beta, maar wel met al 45 positieve ratings op de WordPress site. Van ons aller Joost de Valk. WordPress SEO vervangt andere plugins. Verder komt er paid upgrade.

Post Type Switcher: verander een post in een page of andersom. Nieuw idee voor mij. Ik weet niet of ik het aan zou raden. Hoe dan ook, het idee is dat je een goed lopende post in een pagina verandert, zodat het een permanente plek in je site structuur krijgt, met bijbehorende goede interne links. Het nadeel van blogs is namelijk dat oude posts ook steeds minder goede interne links krijgen, als je niets doet. Persoonlijk zou ik zorgen voor goede interne links naar je beste posts, in plaats van de post te verplaatsen naar een pagina, maar goed, dat is een kwestie van smaak.

Redirection: plugin die je helpt om te zorgen dat je bij het verplaatsen van informatie, zoals van post naar pagina, je bezoekers bij de beste pagina over dat onderwerp uit komen. Zo raadt Roy o.a. aan dat je meerdere posts over het zelfde onderwerp allemaal laat redirecten naar die ene pagina die het onderwerp uitputtend behandeld. Persoonlijk zou ik de posts over het onderwerp goed interlinken. Redirection is recent geupdate en werkt weer.

Link to post: Maakt het makkelijker om via de WordPress interface pagina’s te vinden om naar te linken, op je eigen site. Deze functionaliteit komt overigens in december standaard in WordPress.

SEO pager: Het is me niet duidelijk wat de zoekmachine optimalisatie voordelen van deze plugin zijn.

YARPP: Yet Another Related Posts Plugin. Gebruik ik op deze site. Het grote voordeel van een related posts plugin is dat je automatisch je posts interlinkt. Erg goed voor SEO en ook nog eens een manier om aan je bezoekers te laten zien hoe interessant je blog wel niet is. Was langzaam, maar is dat niet meer.

Frederick Townes up next

Google decides site speed through the google toolbar. That’s how they also track user behavior on your site! Or so Frederick says. Dit had ik niet eerder gehoord. Dat is inderdaad een manier waarop Google kan zien wat gebruikers doen.

301 redirect beter dan via WordPress. Dat kan als het goed is via de hiervoor genoemde redirection plugin.

W3 totalcache beter… omdat…

Punten uit de lezing (hij ging snel)

 • blasting your site with bots – caching. faster. user will be more active on your site & buy something. SLOW is not good. Users will stay away, and so will Google.
 • Google Webmaster tools > use cname instead of metatags. Het punt is hier dat je een metatag toe voegt aan je pagina, alleen maar omdat je Google duidelijk wil maken dat je echt de eigenaar van je site bent. Het gevolg is dat je pagina’s op je site net iets langzamer zijn dan voordat je die metatag toe voegde. Frederick raadt om die reden aan om de cname methode te gebruiken om te laten zien dat de site van jou is. Jammer genoeg kan dat alleen als je op dedicated hosting zit, niet op shared hosting. Alternatief: de ouderwetse html methode.
 • Feeds: slowing down your site. Als je ze brandt via feedburner, scheelt dat calls naar je eigen server.
 • Caching doesn’t solve everything, but does a lot.
 • laat screen shot zien van w3 total cache: use page cache. 70’% of user experience.
 • Minification: ook op shared hosting nodig. Minification nodig om javascript en CSS goed op te lossen. Combine and compress these. Doet w3 totalcache ook.
 • HTML compression idem. Maar niet op shared hosting, wel op VPS. VPS kan voor $15,- per maand, zegt hij.
 • Object cache: weer niet op shared hosting.
 • CDN (content delivery network) – ook aangeraden. Het idee is dat je content gedownload wordt op een server dicht bij de gebruiker. Maakt het HEEL veel sneller. Kan voor weinig geld en in combinatie met shared hosting. Goed idee om dit te gebruiken voor je plaatjes en andere media.
 • Waar wordt javascript gestopt? W3 totalcache zorgt dat de javascript en CSS asyncronistically geload wordt. Vooral handig als je veel plugins gebruikt die javascript en CSS toevoegen.
 • Gebruik geen javascript voor navigatie (drop down menu kan ook met CSS)
 • Share buttons, polls etc. W3 Totalcache laat je kiezen hoe die javascript geladen wordt.
 • Raad aan om plaatjes e.d. op subdomein van eigen site te zetten als eigen CDN. Ik snap niet waarom. pipelining. Waterfall idea > browser will load images faster if they’re from different domains (or subdomains). Browser is faster when things come from different domains. Weird, but there it is.
 • Test your speed: pingdom tools.pingdom.com

[edit] Ik heb w3 totalcache intussen op deze site in gebruik genomen, vooral omdat er iets mis is met de laatste update van wp minify. Ik moet zeggen, het is er inderdaad eenvoudiger op geworden, maar aan de andere kant is de interface nog steeds niet echt intuïtief te noemen. Het is wel mooi dat je nu bij alle opties uitgelegd krijgt wat er gebeurt. Het is ook netjes dat je de instellingen eerst in klad kunt instellen, voordat ze daadwerkelijk op je site worden toegepast. Maar ja, dat laatste is tegen intuïtief – althans, ik heb steeds de neiging de verkeerde knoppen te gebruiken. Gelukkig laat de plugin met een heel duidelijke melding zien dat je nog in preview mode zit. Kortom: een duidelijke verbetering, en ongetwijfeld technisch een superieure plugin, maar het zou geen kwaad kunnen als ze er een user testing overheen zouden gooien. [/edit]
Wordcamp NL 2010 impressies.

2 gedachten over “SEO en snelheidsoptimalisatie van je WordPress site”

 1. Er gaan heel erg veel verhalen over het optimaliseren van je website en het is vaak lastig om alle punten goed door te voeren. Ik ben erg benieuwd naar wat de nieuwe HTML5 ons wat SEO betreft gaat brengen. Het zal namelijk voor zoekmachines makkelijker worden om HTML5 pagina’s te indexeren. Hartelijk dank voor deze nuttige post!

Reacties zijn gesloten.