Vragen om aan je webdesigner te stellen

Heel veel mensen kunnen websites bouwen. Jammer genoeg gaat daar nogal eens iets bij mis, omdat webdesign gewoon een vak is. Het is net zo iets als je verbouwing aan je buurman toevertrouwen. Ja, misschien weet hij wat hij doet, maar misschien ook wel niet. En dan zit je met de gebakken peren.

Veel van mijn klanten zijn bij de spreekwoordelijke buurman begonnen, om daarna toch bij mij uit te komen. Dat is jammer, want dan betaal je dubbel. En vaak kost het extra, omdat ik niet alleen een website op moet zetten, maar ook de fouten van de voorganger goed moet maken.

Om dit te voorkomen raad ik aan om in elk geval de volgende vragen aan je potentiële webdesigner te stellen.

  • Bij wie komt de hosting van mijn site terecht?
  • Fijn dat je mijn website op wilt zetten, maar hoe zit het met het onderhoud?
  • Wat weet je van SEO (zoekmachine optimalisatie)?

Hosting

De meeste mensen die een kleine website willen hebben, willen niet te veel van de techniek weten. Het gevolg is dat de hosting vaak terecht komt bij de webdesigner zelf. Dat is een probleem als er een probleem met de webdesigner ontstaat. Maar laat ik beginnen met de basis:

Wat is een webhost?

Een webhost is een computer die altijd voor het internet toegankelijk is waar je website op komt te staan. Hoe je website ook geregeld wordt, je hebt altijd een host.

Mijn advies

Zorg dat je zelf het contact met je host hebt. Het is heel logisch dat je webdesigner je hosting gegevens krijgt, zodat ze er een website op kan plaatsen. Het is NIET logisch om de webdesigner te laten betalen voor je hosting, bijvoorbeeld. Het wil nog wel eens voorkomen dat de webdesigner de website als het ware gijzelt: er is een probleem ontstaan en je wil van de webdesigner af, maar dat kan niet omdat hij ook de hosting geregeld heeft.

Een professionele webdesigner staat er op dat de klant zelf de hosting betaalt. Natuurlijk kan ze helpen met het regelen of uitzoeken van zo’n host, maar jij als klant bent de voornaamste contactpersoon. Je laat ook niet je boekhouder je bank regelen.

Onderhoud van je website

Het is tegenwoordig niet meer nodig dat je webdesigner elke verandering van de tekst van de website doet. Anders geformuleerd: als het goed opgezet is, kan iedereen die met MS Word overweg kan, zelf zijn website (tekstueel) aanpassen. Als een webdesigner dat niet kan regelen, ga op zoek naar een andere webdesigner.

De enige uitzonderingen op deze regel zijn:

  • Tekst in het menu
  • Tekst in de kop
  • Algemene opmaak, layout en ontwerp

Mijn advies

Bij 9 van de 10 nieuwe websites is WordPress het beste systeem dat gebruikt kan worden: de backend is voor de webdesigner die weet wat ze doet goed naar elk ontwerp te vormen en tegelijkertijd is het voor klanten goed mogelijk het dagelijks tekstueel onderhoud zelf te doen. WordPress is zelfs zo ver, tegenwoordig, dat het belangrijkste onderhoud van het CMS (Content Management System = software) op de meeste hosts geautomatiseerd is.

Eventueel kun je een webdesigner vragen om het updaten van plugins e.d. op zich te nemen.

Zoekmachine optimalisatie

Tegenwoordig hoef ik het belang van zoekmachine optimalisatie meestal niet meer uit te leggen. Iedereen die een website wil, wil dat deze gevonden wordt in de belangrijkste zoekmachine: Google.

Jammer genoeg kom ik echter nog wel met regelmaat websites tegen die gebouwd zijn op een manier die voorkomt dat Google weet waar die website over gaat. Dat is jammer, want dan weet je zeker dat je niet door je publiek gevonden gaat worden.

Mijn advies

Zoekmachine optimalisatie is, jammer genoeg, nog geen vanzelfsprekende vaardigheid onder webdesigners. Breng het onderwerp in elk geval ter sprake – uit de reactie kun je opmaken of het onderwerp nieuw is of niet.

Zoekmachine optimalisatie is zowel een kwestie van techniek als van aandacht voor de tekstuele kant van de website. Hier geldt weer: als je website in WordPress gemaakt is, is de basis in elk geval op orde. Dat wil zeggen dat, mocht je mij erbij roepen omdat je denkt dat het beter kan, ik in elk geval niet genoodzaakt zal zijn een volledige remake aan te raden. Bij een website die in WordPress gemaakt is, kan ik doorgaans volstaan met adviezen op redactioneel gebied en het installeren van een enkele plugin. Om maar een voorbeeld te geven: een website gemaakt in Adobe Flash – hoe mooi ook – zal vanaf de grond opnieuw opgebouwd moeten worden om zelfs maar de basis van zoekmachine optimalisatie op orde te krijgen.

Een gedachte over “Vragen om aan je webdesigner te stellen”

Reacties zijn gesloten.